Selülit nedir ve nedenleri nelerdir?

Halk arasında “selülit”, tıp dilinde “hydrolipodystrophy” olarak bilinen bu hastalık, cilt altında bulunan yüzeysel yağ dokusunda bulunan ve adiposit diye isimlendirilen hücrelerin içlerindeki yağ hacminin ve miktarının artması ile karakterizedir. Hacmi büyümüş bu hücreler bu bölgedeki küçük kan damarcıklarını sıkıştırırlar ve böylece bu bölgedeki dolaşımı bozarlar. Selülit dokusu genellikle ağrılı, sert (bazen yumuşak) ve yoğundur.

Selülitin kesin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak kolaylaştırıcı faktörler vardır. Bunlar:

Kötü beslenme: Şeker, çikolata ve alkolün fazla tüketimi, unlu ve yağlı gıdalarla beslenme, az su içme, düzensiz öğünler selüliti davet eder.

Modern hayat, selülite elverişli bir ortam oluşturur. Sinirsel gerginlik (stres), atmosfer kirliliği, aşırı tütün kullanımı, yorgunluk, fiziksel egzersizlerin yapılmadığı sedanter yaşam v.s. de selülite neden olabilir. Kronik (müzmin) kabızlık da selülitin temel nedenlerindendir. Bir kadının bazı dönemleri, selülitin oluşması için bir ortam oluşturur. Bunlar, aylık adet günleri, ergenlik çağı ve menopoz dönemi gibi kadın organizmasının hormonal dengesinin değiştiği dönemlerdir.

Bazı ilaçlar: Bazı hormonal ve tansiyon düşürücü ilaçlar buna örnektir.

Selülit vücudun bir veya birden fazla bölgesinde ortaya çıkabilir. Özellikle yerleştiği bölgeler şunlardır; Kalçaların dış-iç ve arka kısımları, sırtın alt kısımları, kolların iç-arka ve üst kısımları, ayak bilekleri, kürek kemiği civarıdır.