Selülitte mezoterapinin yeri nedir?

Sık görülen, ancak hiç de hoş olmayan bu hastalıkla mücadelede rejim, masaj, jimnastik ve suyosunu banyoları arzu edilen faydayı çoğunlukla vermez. Selülit için en iyi tedavi lokal bir tedavidir ve bu tedavi genel tedavi ile birleştirilmelidir. Lokal tedavilerin en iyilerinden biri mezoterapidir. Genel tedavi ile de bir kısım fonksiyon bozukluklarının tedavisi kastedilmektedir. Tedavide başarıya ulaşmak için, hastanın gerçek ve derin motivasyonlarını sağlamak, yaşantısını tanımak gereklidir.

Mezoterapiden önce, tedavi edilecek bölgeler tesbit edilir. Hastanın boy ve ağırlığına bakılır. Kilo fazlalığı varsa hastanın beslenme alışkanlığına uygun bir diyet vermek gereklidir. Duruma göre açlık kan şekeri, kolesterol tayini v.s. istenebilir. Kişi yeterli ve dengeli beslenmelidir. Sedanter (az hareketli) yaşantı selülite ortam oluşturur.Bacaklardaki dolaşım bozukluğu, kabızlık, aylık adetlerdeki düzensizlik ve aşırı tütün, kahve ve tuz tüketimi de selülitin kolayca ortaya çıkmasına sebep olur.

Selülitlerde kullanılan ilaçlar daha ziyade dolaşımı artıran ve yağları eriten maddeleri içerir.

Mezoterapi selülitlerde sonderece etkin bir yöntemdir. Tedaviden sonra hem bedende bir küçülme olur hem de “portakal kabuğu” veya ‘ pirinç taneleri” diye tabir edilen selülit dokusundaki yüzeysel görüntü de kaybolur ve cilt düz ve parlak bir hal alır.

Eğer bir kadın bıktırıcı selülit yükünden kurtulmak istiyorsa, hayatının düzenini mutlaka uygun bir hale sokmalıdır. (fiziksel egzersizler, relaksasyon, sağlıklı beslenme, tütün ve alkol kullanımının azaltılması veya bırakılması bu çerçeve içinde müdalaa edilir)

Mezoterapi, tercihen duştan sonra kullanılmak üzere sirkülasyonu stimüle eden kremlerle yapılan günlük masajlarla bütünleştirilebilir. Tedavide yan etki yok denecek kadar azdır,tolerans mükemmeldir. Kullanılan ilaçlardan birine karşı bir allerji söz konusu ise yapılan bölgede biraz kızarma meydana gelmektedir. Bu da genellikle kısa zamanda geçmektedir. Ayrıca bu allerjik reaksiyon çok nadirdir. ilgili ilacı değiştirmekle gerekli önlem alınmış olur. Başarılı bir tedaviden sonra selülitin yeniden çıkmaması için kişilerin “hayat hijyeni ve düzeni’ kurallarına uyması gereklidir. Ayrıca bu kişilere idame tedavisi olarak 3 ve 6 ay ara ile birkaç seansın yapılmasında yarar vardır.