Düşme riskini azaltmak için alınması gereken önlemler nelerdir?

Bu önlemler şunlardır:

Egsersiz yapmak suretiyle kas ve kemik gücünü artırmak, denge ve koordinasyonu geliştirmek çok yararlıdır.

Tansiyon düşüren, şekeri düşüren, sakinlik ve uyku hali yapabilecek ilaçları zorunlu kalmadıkça kullanmamak gereklidir. Bunların kullanılması düşme ve kırık riskini artırır.

Hekim tarafindan kullanılmasında yarar görülen ve önerilen bastonu kullanmayı ihmal etmemek gereklidir.

Düşmeye sebep olabilecek hipotansiyon, görme bozuklukları ve sara gibi beyin hastalıkları, şeker düşüklüğü (hipoglisemi), kalp hastalıkları uygun tedaviyle kontrol altında tutulmalıdır.

Öne eğilerek çalışmaktan ve iş yapmaktan, ağır bir şey kaldırmaktan ve silkelemekten, yükseğe uzanmaktan sakınılmalıdır.

Ayakkabının uygun olması gereklidir. En uygun ayakkabı geniş taraklı ve geniş topuklu, topuk yüksekliği 3-4 cm, altı kaymayan ve yumuşak tabanlı olanıdır. Ayakkabı ayağın kavsine uygun olarak da içten destekli ve kolayca deforme olmayacak yapıda olmalıdır.

Evde osteoporozlu veya osteoporoz riski altında kimse varsa kırık ihtimalini en aza indirmek amacıyla çevre koşullarının düzenlenmesi uygun olur. Evde yeterli ışıklandırma olmalı, mümkünse merdiven olmamalı, yatak odası banyoya yakın olmalı, evdeki zemin kaygan olmamalı, kalabalık eşya olmamalı, ayağın takılabileceği halı, kilim v.s. olmamalı, tuvaletlere ve banyoya tutunma boruları konmalı, klozet yüksekliği uygun olmalı, uzun saplı ayakkabı çekeceği kullanılmalı, koltuklar uygun ve ortopedik olmalı, koltuklarda belin arkasına konmak üzere küçük yastıklar bulundurulmalıdır.